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LD50

  • ! Hinweise zum Anbau

    Wenn Keimlinge selbst gezogen werden muss ganz besonders auf die Hygiene von Keimgeräten, Keimhilfen und auch der Umgebung geachtet werden.

    Auch durch zu wenig Wässern der Samen kann sich eine starke Keimbelastung bilden und zu Schimmel führen. Sollte die Saat einmal mit Schimmel befallen sein, muss diese komplett beseitigt werden. Das Keimgerät und alle befallenen Utensilien müssen gründlich desinfiziert werden. 

    Die meisten Bohnen enthalten den giftigen Eiweißstoff Phasin, der erst durch das Kochen oder eine andere Art der Hitzezufuhr zerstört wird. Daher dürfen diese Bohnen und ihre frisch gekeimten Sprossen nicht roh gegessen werden. Das trifft auch auf Sprossen zu die aus Sojabohnen oder beispielsweise Erbsen gezogen werden. Diese Sprossen müssen daher vor dem Verzehr 10 – 15 Minuten erhitzt werden. Ebenso muß bei Kartoffeln und Tomaten das giftige Solanin im anschließenden Verarbeitungsprozess berücksichtigt werden.

    Der Giftstoff Solanin kann nicht durch erhitzen neutralisiert werden !

      

     

    In den USA gelten Sprossen als gefährliche Lebensmittel

    Aufgrund der vorgenannten Gefahren werden Sprossen als Nahrungsmittel in den USA und anderen, englischsprachigen Ländern als besonders gefährlich eingestuft.

    Die dortigen Behörden nennen anfällige Lebensmittel TCS-Foods, wobei TCS für time/temperature-control-for-safety steht. Ist ein Lebensmittel als TCS-Food gekennzeichnet, darf es nur für ganz kurze Zeit den ungünstigen (warmen) Temperaturen ausgesetzt sein. Die stetige kühlung dieser Kategorie von Nahrungsmittel ist sehr wichtig. Andernfalls sönnen sich  schädliche Keime vermehren. Diese Vorschriften gelten für verschiedene Produkte, etwa Fleisch, Milcherzeugnisse, etc. sowie natürlich Sprossen. 

     

    Sprossen als Auslöser für EHEC-Epidemien

    Trotz seiner gesunden Inhaltsstoffe können so nahrhafte Lebensmittel wie Sprosse in seltenen Fällen gefährliche Erkrankungen oder sogar Epidemien auslösen.

    Bei EHEC handelt es sich um eine Durchfallerkrankung, die durch eine Variante der Escherichia Colibakterien ausgelöst wird. Diese Darmbakterien lösen häufig blutige Durchfälle aus und führen in schweren Fällen zu Nierenversagen. Einige der Betroffenen können an diesem Nierenversagen, HUS genannt, sterben.

     

    Brüssel plant neue Bestimmungen

    Die EU will die Bestimmungen für Hersteller von Sprossen und dessen Saatgut schärfer reglementieren. Verbessert werden sollen nicht nur die Hygiene bei der Zucht, sondern auch der Export und die Verarbeitung.


     

    Kontext: 

    ID: 285

  • ! Notes on cultivation

    If you grow seedlings yourself, special attention must be paid to the hygiene of germination devices, germination aids and the surrounding area.

    Even if the seeds are not watered enough, a high level of germs can build up and lead to mold. If the seeds are infected with mold, they must be completely removed. The germination device and all infected utensils must be thoroughly disinfected. 

    Most beans contain the toxic protein Phasin , which is only destroyed by cooking or other types of heat. Therefore, these beans and their freshly sprouted sprouts must not be eaten raw. This also applies to sprouts grown from soybeans or peas, for example. These sprouts must therefore be heated for 10 – 15 minutes before consumption. Likewise, with potatoes and tomatoes, the toxic Solanine must be taken into account in the subsequent processing process.

    The toxin Solanine cannot be neutralized by heating!

      

    In the USA, sprouts are considered dangerous foods

    Due to the aforementioned dangers, sprouts are considered particularly dangerous as food in the USA and other English-speaking countries.

    The authorities there call susceptible foods TCS foods, where TCS stands for time/temperature-control-for-safety. If a food is labeled as TCS food, it may only be exposed to unfavorable (warm) temperatures for a very short period of time. Constant refrigeration of this category of food is very important. Otherwise, harmful germs will multiply. These regulations apply to various products, such as meat, dairy products, etc. and of course sprouts. 

    Sprouts as a trigger for EHEC epidemics

    Despite its healthy ingredients, foods as nutritious as sprouts can, in rare cases, cause dangerous illnesses or even epidemics.

    EHEC is a diarrheal disease caused by a variant of the Escherichia coli bacteria. These intestinal bacteria often trigger bloody diarrhea and, in severe cases, lead to kidney failure. Some of those affected may die from this kidney failure, called HUS.

    Brussels is planning new regulations

    The EU wants to regulate the regulations for producers of sprouts and their seeds more strictly. Not only hygiene during breeding should be improved, but also export and processing.


    Context: 

    ID: 436

  • Solanine

    Solanine, more precisely α-Solanine, is a slightly toxic chemical compound that is mainly found in nightshade plants such as potatoes and tomatoes. Chemically, solanine is the saponine of the steroid alkaloid solanidine with the trisaccharide solatriose, which consists of glucose, galactose and rhamnose. Solanine was first isolated from the berries of the black nightshade (Solanum nigrum) in 1820 by the French pharmacist Desfosses, after whom it was named. It is also incorrectly called “Tomatine”.

    Safety instructions

    GHS hazardous substance labeling

    GHS pictogram exclam

    Danger

    H and P phrases H:  302
    P:  no P-phrases
    toxicology
    • 590 mg kg −1  ( LD 50 , rat, oral) [1]
    • >1000 mg kg −1  ( LD 50 , mouse, oral) [1]
    • 75 mg kg −1  ( LD 50, rat, ip) [1]
    • 42 mg kg −1  ( LD 50, mouse, ip) [1]
    • 3–6 mg kg −1  (extrapolated) ( LD 50 , human, oral) [2]
    SI units are  used wherever possible and common  . Unless otherwise noted, the data given applies to  standard conditions .

     

     

    Solanine poisoning
    Solanine poisoning used to be very common, especially in the form of a “heavy stomach” and nausea; Deaths have also been described. It has practically disappeared today due to the low concentrations in modern cultivated vegetables. The first symptoms of poisoning of the alkaloid, such as drowsiness, hypersensitivity to touch (hyperesthesia) and difficult breathing (dyspnoea), occur in adults after ingestion of approx. 200 mg; nausea and vomiting occur with continued solanine intake; these symptoms are also described as solanism.[4] Other symptoms include burning and scratchy throat, stomach problems, intestinal inflammation, kidney inflammation with bloody urine, body aches, fever, kidney irritation, diarrhea and in severe cases even the dissolution of red blood cells, cardiac arrhythmias, disorders of circulatory and respiratory activity and damage to the central nervous system ( cramps, paralysis). A dose of 400 mg is considered fatal.

    Solanine does not break down during cooking, but rather passes into the water used for cooking because it is water-soluble at high temperatures. Therefore, the cooking water should not be used afterwards. Since solanine is heat-stable and fat-insoluble, it is not destroyed when deep-fried or roasted. The solanine content of potatoes can be reduced by cutting off green areas and sprouts. Since the green color comes from chlorophyll and its formation only occurs after the biosynthesis of solanine, even uncolored potatoes can have an increased solanine concentration.

     
    Sources:
    q) https://de.wikipedia.org/wiki/Solanin
    1) JR Whitaker, RE Feeney: Toxicants occurring naturally in foods. Ed.: National Research Council (US). Food Protection Committee. National Academy of Sciences, 1973, ISBN 0-309-02117-0, Enzyme inhibitors in foods, pp. 276-298 (English).
    2) Solanine and chaconine (WHO Food Additives Series 30). In: inchem.org. Retrieved May 8, 2020.
    4) JR Whitaker, RE Feeney: Toxicants occurring naturally in foods. Ed.: National Research Council (US). Food Protection Committee. National Academy of Sciences, 1973, ISBN 0-309-02117-0, Enzyme inhibitors in foods, pp. 276-298 (English).

    Context: 
     
    ID: 453
  • Toxizitätsdosisbegriff LC50 LD50

    Was bedeutet LD 50 / LC 50 ?

    LD steht für „Lethal Dose“. LD 50 ist die auf einmal gegebene Menge eines Stoffes, die bei 50 % (der Hälfte) einer Versuchstiergruppe den Tod verursacht. Die LD 50 ist eine Möglichkeit, das kurzfristige Vergiftungspotential (akute Toxizität) eines Materials zu messen.

    Toxikologen können viele Arten von Tieren verwenden, aber am häufigsten werden Tests mit Ratten und Mäusen durchgeführt. Sie wird üblicherweise als Menge der verabreichten Chemikalie (z. B. Milligramm) pro 100 Gramm (für kleinere Tiere) oder pro Kilogramm (für größere Testpersonen) des Körpergewichts des Testtiers ausgedrückt. Die LD 50 kann für jeden Zugangs- oder Verabreichungsweg gefunden werden, aber dermale (auf die Haut aufgetragen) und orale (durch den Mund verabreichte) Verabreichungsmethoden sind die gebräuchlichsten.

     

    LC steht für „Lethal Concentration“. LC-Werte beziehen sich normalerweise auf die Konzentration einer Chemikalie in Luft, aber in Umweltstudien kann es auch die Konzentration einer Chemikalie in Wasser bedeuten.

    Gemäß den (Organisation for Economic Cooperation and Development) (OECD) Guidelines for the Testing of Chemicals werden bei einem traditionellen Experiment Gruppen von Tieren einer Konzentration (oder Reihe von Konzentrationen) für einen festgelegten Zeitraum (normalerweise 4 Stunden) ausgesetzt. Die Tiere werden bis zu 14 Tage klinisch beobachtet.

    Die Konzentration der Chemikalie in der Luft, die 50 % der Versuchstiere während des Beobachtungszeitraums tötet, ist der LC 50 -Wert. Abhängig von bestimmten Gesetzen können andere Expositionsdauern (im Vergleich zu den herkömmlichen 4 Stunden) gelten.

    Die zur Umrechnung von mg/l in ppm verwendete Gleichung lautet:

    mg/l = ppm × Molekulargewicht (MW) / 24.450 

     

    Welche anderen Toxizitätsdosisbegriffe werden verwendet?

    LD 01 Tödliche Dosis für 1 % der Versuchstierpopulation
    LD 100 Tödliche Dosis für 100 % der Versuchstierpopulation
    LDLO Die niedrigste tödliche Dosis
    TDLO Die niedrigste Dosis, die eine toxische Wirkung verursacht
     

    Kontext: 
    ID: 173